ΦΛΟΓΑ

Ας δούμε λοιπόν από πιο κοντά αυτό το φυσικό φωτεινό φαινόμενο:

Γενικά, η φλόγα είναι μια χημική αντίδραση, συνεχόμενη και μάλιστα αυτοσυντηρούμενη, που εμπεριέχει απελευθέρωση ενέργειας (ένα μόνο μέρος της οποίας αντιλαμβανόμαστε ως φως).
Από το είδος, την ποσότητα αλλά και την διάταξη του καυσίμου, εξαρτάται και η μορφή, η λάμψη αλλά και η έκταση μιας φλόγας.

Εμείς θα ασχοληθούμε με την κέρινη φλόγα, και μόνο.

Σαν είδος φλόγας, η κέρινη, ανήκει στις φυσικές, επειδή χρησιμοποιεί το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.
Η γνωστή λάμψη της φλόγας, οφείλεται στους ατμούς του καυσίμου που ακτινοβολούν λόγω υψηλής θερμοκρασίας. Είναι δύσκολο να το καταλάβουμε, αλλά αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως φλόγα, είναι έντονη θερμότητα που δημιουργείται από την χημική αντίδραση των υπέρθερμων αερίων.

Με λίγη φυσικοχημεία, και απλά λόγια:

Η φλόγα λιώνει το κερί (υδρογονάνθρακες) / το κερί ανεβαίνει στο φυτίλι λόγω τριχοειδούς ιδιότητας / η φλόγα αεριοποιεί το κερί / το αέριο καύσιμο διαδίδεται μέσω φλόγας στην ατμόσφαιρα / το αέριο συναντά το οξυγόνο, όπου αντιδρούν χημικά μεταξύ τους (οξείδωση), και παράγεται θερμότητα, απαραίτητη για την συνέχιση της διαδικασίας.

Έτσι, έχουμε μια φλόγα ελεγχόμενη, μοριακής διάδοσης (φυσική καύση).

Όσο περισσότερο οξυγόνο, τόσο υψηλότερη θερμοκρασία.
Το χρώμα της φλόγας επίσης, είναι αυτό που μαρτυρά το είδος του καυσίμου.

Η φλόγα του κεριού παρέχει τα περισσότερα από τα απαραίτητα χαρακτηριστικά των φυσικών καύσεων. Ήταν και είναι το εργαλείο εκμάθησης για όσους μελετούν την επιστήμη της καύσης.

Το 1850, ο Faraday, ήταν ο πρώτος επιστήμονας ο οποίος εκτίμησε τις λειτουργίες της φλόγας ενός κεριού και την σημασία του στην επιστήμη της καύσης, και συνέβαλλε κατά το μέγιστο στη μελέτη της καύσης και της φλόγας, όσον αφορά την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, τον ΕΛΕΓΧΟ, αλλά και την ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ της.
 


"Δεν υπάρχει πιο ανοικτή πόρτα από την οποία μπορείτε να εισέλθετε στη μελέτη της φυσικής φιλοσοφίας, από την εξέταση των φυσικών φαινομένων ενός κεριού" - FARADAY 1850