ΠΑΡΑΦΙΝΗ


Ο φυσικός κηρός παραφίνης είναι το πιό κοινό είδος κεριού που χρησιμοποιείται στην κηροποιία, και όχι μόνο. Αποτελείται κυρίως από κορεσμένους υδρογονάνθρακες (κοινή σύνθεση όλων των ελαίων), και είναι παράγωγο του πετρελαίου.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από 10 και πλέον εκατομμύρια χρόνια, με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, τα φυτά παρήγαν ένα στρώμα από κερί για να προστατεύσουν τα φύλλα και τα στελέχη τους από τους παγετώνες. Μαζί με τα κουφάρια όλων των ζώων του τότε ζωικού βασιλείου, δημιουργήθηκε μια μάζα από νεκρά φυτά, αλλά και από οστά και ιστούς νεκρών ζώων, πολλών εκατομμυρίων χρόνων πριν, που σταδιακά μέσα στο χρόνο θάφτηκε και συσσωρεύτηκε σε μεγάλες ποσότητες κάτω από την επιφάνεια της γης. Έπειτα από μια μεγάλη περίοδο χρόνου, και με τη βοήθεια βακτηριδίων, τεράστιες δυνάμεις θερμότητας και πίεσης αποσύνθεσαν και μετέτρεψαν όλα αυτά τα φυσικά υλικά, σε αργό.

Οι εταιρίες που συλλέγουν το αργό, αφού το επεξεργαστούν σε διυλιστήρια καθαρίζοντάς το, θα το χωρίσουν (διυλίσουν) αναλόγως με τις ιδιότητές του σε : βαριά / μεσαία / ελαφρά ορυκτέλαια, και σε στερεά υπόλοιπα (παραφίνη και βαζελίνη).

Η παραφίνη (το κερί), λόγω της μικρής χημικής δραστηριότητάς της, θεωρείται ανεπιθύμητη στις περισσότερες εφαρμογές του πετρελαίου, και για αυτό, μετά από υψηλής τεχνολογίας και φιλικού προς το περιβάλλον καθαρισμό (υδρογόνωση υψηλής πίεσης), διαχωρίζεται πλήρως από το πετρέλαιο και διατίθεται για άλλες χρήσεις, είτε σε υγρή και διάφανη μορφή, είτε σε στερεά μορφή άοσμη και λευκού γαλακτώδους χρώματος.

Στην πραγματικότητα δηλαδή, η παραφίνη προέρχεται από την αποσύνθεση φυτικών και ζωικών οργανισμών, που αποδομήθηκαν πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, και αποτελεί ένα μόνο μέρος του υπολείμματος της κλασματικής απόσταξης του πετρελαίου.

Υπάρχουν διάφορες εταιρίες που παράγουν ειδικά μείγματα παραφινών για παραγωγή κεριών, δημιουργώντας έτσι μια ευρεία ποικιλία (πάνω απο 50 είδη), για κάθε τύπο κεριού που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Μια πλήρως εξευγενισμένη παραφίνη είναι λευκή και ημιδιάφανη εως αδιάφανη στην εμφάνιση, άοσμη, και άγευστη.

Ξεχωρίζονται κυρίως από το σημείο τήξης (υγρές / μαλακές / σκληρές), αναλόγως τον σκοπό και την εφαρμογή τους.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικές εφαρμογές :
  • κατασκευή κεριών
  • συντήρηση τροφίμων
  • ιατρική
  • βιομηχανία καλλυντικών
  • μονωτική ύλη
  • διαπότιση σπίρτων
  • ηλεκτροτεχνία
  • γαλβανοπλαστική κ.α.
ΣΤΕΑΡΙΝΗ : είναι ένα μείγμα από φυτικά έλαια (συνήθως κοκοφοίνικα), και είναι πολύ σημαντικό υλικό στην κατασκευή κεριών, γιατί εκτός του ότι είναι σκληρυντικός συντελεστής, βελτιώνει την εμφάνιση, και επιβραδύνει ελαφρώς την καύση.

Οι παραφίνες που χρησιμοποιώ (SASOL), κατασκευάζονται με αυστηρό έλεγχο προτύπων ποιότητας και τεχνικών προδιαγραφών, είναι μη-τοξικές, και περιβαλλοντικώς είναι καλής βιοδιασπασιμότητας και μη-σωρευτικών επιπτώσεων.

Είναι ευνόητο λοιπόν, ότι η ποιότητα ενός κεριού (που βοηθά στη σωστή αλλά και καθαρή καύση του), εξαρτάται αποκλειστικά από την αντίληψη και την φιλοσοφία του κάθε κηροποιού, καθώς αυτός είναι που διαλέγει τις πρώτες ύλες.