ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΕΡΙΩΝ


Αυτό το θέμα είναι τόσο τεράστιο που χρειάζεται δική του ιστοσελίδα, για αυτό θα αναφερθώ σύντομα και επιφανειακά στα κυριότερα σημεία.

Η κατασκευή κεριών μπορεί να ξεκινήσει σαν χόμπι στο σπίτι, και ανάλογα
το μεράκι και το πάθος του καθένα, τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει για πρώτες ύλες, υλικά, εργαλεία και εξοπλισμό, αλλά και τον χρόνο για δοκιμές και πειράματα, όπως και τον χώρο για όλα αυτά,
μπορεί να φτάσει μέχρι και... μαζική παραγωγή κεριών (βλέπε video 1).

Βέβαια, μαζί με τα παραπάνω, χρειάζονται και παίζουν σημαντικό ρόλο η επιδεξιότητα, η φαντασία, λίγες γνώσεις φυσικοχημείας, αλλά και η επιμονή και η υπομονή, γιατί οι αποτυχίες δεν είναι λίγες.

Κάθε κερί χαρακτηρίζεται από 2 βασικά στοιχεία : ΠΩΣ και ΑΠΟ ΤΙ, δηλαδή:
  • Ο τρόπος κατασκευής (χειροποίητος ή μηχανικός) και
  • Τα υλικά κατασκευής (ποιότητα και καταλληλότητα)
(από αυτά τα 2 στοιχεία αξιολογείται ένα κερί, και όχι από την χαμηλή τιμή ή το ωραίο άρωμά του)

Ειδικά στον χειροποίητο τρόπο, ο έλεγχος της θερμοκρασίας του υγρού κεριού, παίζει τον κύριο ρόλο στην κατασκευή κεριών. Αυτό χρειάζεται, και για ασφάλεια προς αποφυγή αυτοανάφλεξης, αλλά και για σωστή εφαρμογή της κάθε μεθόδου.

Ο σωστός τρόπος τήξης του κεριού, είναι η μέθοδος του double boiling (διπλοδοχειακό υδρόλουτρο), όπου το καυτό νερό θερμαίνει το δοχείο με το κερί και λιώνει. Υπάρχουν επαγγελματικές μηχανές λιωσίματος κεριών, ή ένα μπεν μαρί είναι μια πιο φτηνή λύση για αρχάριους και ερασιτέχνες, αλλά όχι και τόσο πρακτική.

Είναι πολύ σημαντικό το μείγμα κεριού που θα διαλέξουμε για να φτιάξουμε ένα ποιοτικό κερί (αυτό που καίει σταθερά, χωρίς καπνό, έχει αρκετή διάρκεια και καλό φωτισμό). Συνήθως, τα σημερινά κεριά φτιάχνονται απο μείγμα παραφίνης και στεαρίνης, με το ποσοστό να καθορίζεται απο την εφαρμογή του κεριού (συνήθως 10 με 30%).

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κεριών, όπως οι λαμπάδες, τα καλουπωτά, πρεσαριστά, κεριά σε βάζα, σε ποτηράκια, ρεσώ, τζελ, επιπλέοντα, εξωτερικού χώρου, διακοσμητικά, αργής καύσης, κουφωτά, καλλιτεχνικά, σκαλιστά, με ένθετα, ανάγλυφα, και άλλα πολλά...

Αναλόγως λοιπόν τον τύπο κεριού που θέλουμε να φτιάξουμε, διαλέγουμε :
  • Κατάλληλο είδος κεριού ή παραφίνης και προσθετικών
  • Κατάλληλο είδος καλουπιού ή τεχνικής
  • Κατάλληλο είδος φυτιλιού και μέγεθος
  • Κατάλληλο είδος χρώματος, ποσότητα και τρόπος χρωματισμού
  • Κατάλληλο είδος αρώματος, ποσότητα και τρόπος αρωματισμού
Οποιαδήποτε αλλαγή ισορροπίας των παραπάνω, θα επηρεάσει αναλόγως την σύσταση του κεριού (άρα και την καύση του), και / ή την εμφάνισή του.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου.