ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ

                                    ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Σύμφωνα με μελέτες και στατιστικές, το 85% των πυρκαγιών από κεριά θα είχε αποφευχθεί αν είχαν τηρηθεί τα παρακάτω :
  • Είμαστε παρόντες κατά την καύση ενός κεριού και δεν λείπουμε ή κοιμόμαστε (ιδίως αν υπάρχουν μικρά παιδιά ή ζωάκια στον χώρο).
  • Κρατήστε μακρυά τα αναμμένα κεριά από οτιδήποτε εύφλεκτο και από ρεύματα αέρα.
  • Αφήνουμε πάντα τουλάχιστον 1 μέτρο ελεύθερου χώρου, πάνω από την φλόγα ενός κεριού.
Σε περίπτωση φωτιάς, ΟΧΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ! Με ψυχραιμία βρείτε ένα σεντόνι ή κουβέρτα, και σκεπάστε (πνίχτε) την φωτιά.
Βέβαια, ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση της φωτιάς, πιθανόν να χρειαστείτε και πυροσβεστήρα.

                                                ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ
Αποφύγετε το κάπνισμα του αναμμένου κεριού, κόβωντας το φυτίλι περίπου μισό με ένα πόντο, φροντίζοντας έτσι το σωστό μήκος του φυτιλιού, και την σταθερότητα της φλόγας (μακρυά από ρεύματα αέρα).
Ο ιδανικός τρόπος για το σβήσιμo κεριού χωρίς κάπνισμα, είναι να «πνίξουμε» το φυτίλι μέσα στο ίδιο του το καύσιμο (λιμνούλα) με μια οδοντογλυφίδα η μια βελόνα, και να το σηκώσουμε αμέσως για να στεγνώσει όρθιο. (Εδώ πρέπει να πω ότι η αιθάλη (καπνός) που παράγεται από ένα κερί και αποτελείται κυρίως από άνθρακα, είναι παρόμοιος με τον καπνό από υπέρθερμα μαγειρικά λίπη και έλαια, και δεν είναι τοξικός, αλλά όχι και υγιεινός).
Επίσης σημαντικό, η λίμνη γύρω από το φυτίλι θα πρέπει να είναι καθαρή και να μην υπάρχει κανένα ξένο σώμα (υπολείμματα φυτιλιού, σπίρτων κ.ά.).
Καλό θα ήταν να μην βλέπει τα κεριά το φως του ήλιου, γιατί οι υπεριώδεις ακτίνες θαμπώνουν τα χρώματα.
Για να καθαρίσετε το κερί από σκληρές επιφάνειες, ξύστε και καθαρίστε πρώτα με ένα μαχαιράκι όσο κερί μπορείτε, και το υπόλοιπο κερί αφαιρέστε το τελείως τρίβωντας με μια χαρτοπετσέτα ποτισμένη με λίγο παραφινέλαιο (εξαιρετικός διαλύτης κεριών).
Για υφάσματα και ρούχα ποτισμένα με κερί, υπάρχει ο παραδοσιακός τρόπος : κάνουμε «σαντουιτσάκι» το ύφασμα με εφημερίδες, και επίμονο σιδέρωμα.