ΚΕΡΙ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Το μελισσοκέρι είναι φυσικό κερί, ζωικής προέλευσης, και παραλαμβάνεται από τα τοιχώματα, τα απολεπίσματα και τις κηρήθρες.

Για να παράγουν 1 κιλό κερί, οι μέλισσες καταναλώνουν 8 με 9 κιλά μέλι! (και λίγη γύρη).

Ακόμα και μετά την εξαγωγή του, το κερί για να είναι κατάλληλο για καύση, θα πρέπει να διαχωριστεί από το μέλι και να αφαιρεθούν τα όποια ξένα σώματα υπάρχουν από μέσα.

Από αυτήν την επεξεργασία λοιπόν, εξαρτάται και η ποιότητα του μελισσοκεριού, καθώς είναι μια διαδικασία επαναλαμβανόμενη και χρειάζεται τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και το μεράκι του κάθε μελισσοκόμου.

Συνήθως χρησιμοποιείται για παραγωγή μικρών λαμπάδων (εκκλησιαστικά), σε συνδυασμό πάντα με λίγη παραφίνη για αραίωση της πυκνότητάς του, καλύτερη καύση, αλλά και οικονομία, βυθίζοντας ειδικό φυτίλι πολλές φορές μέσα στο κερί, μέχρι να αποκτήσει το επιθυμητό μέγεθος.

Η χημική του σύνθεση ποικίλλει αναλόγως το περιβάλλον επικονίασης της μέλισσας, αλλά συνήθως είναι :

Υδρογονάνθρακες.....16 %
Αλκοόλες................30 %
Υδροξυοξέα.............15 %
Λιπαρά οξέα.............30 %
Διόλες......................4 %
Άλλες ουσίες..............5 % (χρωστική, πρόπολη, κ.ά.)


Στην Ελλάδα παράγουμε πολύ μέλι, μα σχεδόν καθόλου κερί.